Vad är lyocell?

Vad är lyocell?

En missuppfattning hos många personer är att det bara finns naturfibrer (bomull, silke m.m.) och konstfibrer (polyester, nylon m.m.). Men faktum är att mitt emellan dessa hittar man lyocell som varken är ett rent naturfiber eller helt syntetiskt. Lyocell är växtbaserat men bearbetat med syntetiska ämnen vilket gör att den hamnar i en blandning av dessa.

När man tillverkar lyocell så börjar man med att skörda trä, oftast eukalyptus men även ek, bambu och björk. Sedan bryts träet ner i små bitar som blandas med kemikalier för att lösa upp det till en flytande och klibbig trämassa/råcellulosa. Den flytande trämassan värms upp och bryts i småbitar ytterligare en gång med hjälp av lösningsmedel (aminoxid). Efter detta filtreras råcellulosan för att dela på lösningsmedel och cellulosa, lösningsmedlet återanvänds sedan i denna process igen nästa gång. Cellulosan går sedan igenom en spinningprocess som förvandlar den till långa och tunna fibrer. Dessa fibrer tvättas, torkas och smörjs för att sedan spinnas till garn som sedan vävs till lyocelltyget.

Kemikalierna som används till tillverkning är inte giftiga och kan återanvändas hur många gånger som helst, vilket gör att inget släpps ut i miljön.

Aminoxid är ett lösningsmedel som förutom att den kan återanvändas, inte är skadlig och dessutom är helt återvinningsbar.

Som det nämndes ovan är eukalyptusträd den vanligaste källan till lyocell. Fördelen med det är att eukalyptusträden är ett mycket snabbväxande träd som inte behöver bevattning eller bekämpningsmedel och mer eller mindre kan växa nästan vart som helst.